
Norges energisektor krever god økonomisk planlegging bestående av fleksibilitet og simulering.
Norges energisektor er kompleks med hovedaktivitetene sentrert rundt produksjon, handel, distribusjon og detaljhandel. Sektoren kan deles inn i tre hovedområder:
1. Selskaper som produserer elektrisitet
3. Konsern-/bedriftsplanlegging
Disse tre har forskjellige behov når det gjelder bruk av EPM (Enterprise Performance Management) for å maksimere langsiktige strategiske mål. Noen av disse selskaps-typene har ekspandert ved å tilby andre tjenester som eksempelvis bredbånds- og energiløsninger, og de siste årene også andre former for fornybar energi.
Konsernselskaper som Skagerak Energi dekker alle hovedområdene innen energisektoren, som vist i figuren nedenfor.

Figur 1. Skagerak Energi leverer ren energi, kjernevirksomheten består av: kraftforsyning, nettproduksjon, varmeforsyning og partnerskap, for å tilby energiløsninger til industri- og transportsektoren i Norden. Kilde: Skagerak Energis årsrapport 2019.
1. Kraftforsyningsselskaper (selskaper som produserer elektrisitet)
Kraftforsyningsselskaper har behov for økonomisk planlegging med mer komplekse krav til grensesnitt, funksjoner og beregninger for områder som:
- Kraftpriser: priskurver – simulering; sensitivitetsanalyser; systempris og områdetakst.
- NIBOR-rente med påslag for langsiktig planlegging
- Vann, vind, sol og andre miljøforutsetninger
- Kompensasjon for grunnavgift
- Deleide kraftverk
- Nye kraftverk med startdato, som går fra å være prosjekt/investering til å starte produksjon.
- Langtidshorisont for planlegging
- Inflasjonsjusteringer
Kraftselskaper har langsiktige investerings- og planleggingsbehov, for eksempel vedlikehold og produksjon. Kraftselskaper må forhåndsplanlegge kraftproduksjonen – de må tenke på hvordan rentene kommer til å være de neste 25 årene. Videre trenger de god kunnskap og innsikt med tanke på hva de kan forvente av priskurven, samt opprette scenarioplaner for fremtiden.
2. Nettselskaper
Nettselskaper, eksempelvis Lede, er ansvarlig for at kraftnettet har nok kapasitet til å forsyne Norske bedrifter, byer og hjem med elektrisitet. Som netteiere har de vanligvis et fast antall brukere (kommuner). Noen av de viktigste områdene for nettselskapene vi har jobbet med er:
- Prosjektfokus
- Kostnadseffektiv planlegging. Med relativt faste inntekter spiller kostnadssiden av virksomheten en viktig rolle i planleggingsbehovet deres.
- Langsiktig planlegging for vedlikehold av nettet
- Gode integrasjonspunkter med ERP-systemene (Agresso, IFS og andre bransjeapplikasjoner (KIS, NIS osv.)
Nettselskaper som BKK Nett (Vestland), Lyse Elnett (Sør-Rogaland) og Skagerak Nett (Vestfold og Telemark) har til hensikt å samarbeide om et felles mål. Målet er å tilrettelegge for enda bedre elektrifisering av samfunnet, og samtidig redusere kostnader samt holde nettleien nede. Et godt planleggingsverktøy tilrettelegger for disse ambisjonene.
3. Konsern-/bedriftsplanlegging
Konsern- eller morselskaper omfatter de ovennevnte enhetene og er ansvarlige for å sikre bærekraften til virksomhetene i porteføljen deres. Mange norske energibedrifter har store porteføljer av ulike selskaper med ulike behov: handelsselskaper, bredbåndsleverandører, energigjenvinning, produksjonsselskaper, telekommunikasjon, digitalisering med mer.

Smart planlegging for energisektor. Foto: Pixabay.com
Smart planlegging
Alle tre selskapstypene krever god økonomisk planlegging bestående av:
- Fleksibilitet for å gi større kontroll over planleggingsprosesser.
- Simulering for å gi større innsikt i langsiktig planlegging, og forvandle potensiell risiko til muligheter.
Fleksibilitet
Mens nett-, kraft- og handelsselskaper er unikt forskjellige, krever de alle et fleksibelt økonomiplanleggingssystem som er spesielt godt egnet til å tilpasse grensesnitt, logikk og funksjonalitet. Excel-regneark kan være anstrengende, tidkrevende og tungvinte når du jobber med prosjekter som involverer mange variabler og interessenter.
Som nevnt tidligere krever konsernselskaper en budsjetterings- og prognoseløsning som er tilpasningsdyktig når det gjelder hvert enkelt selskaps ulike krav. Samtidig må selskapenes og konsernets felles økonomiske plan ivaretas i en helhetlig løsning der alt henger sammen.
Ved å samle alle løsningene i en fleksibel EPM-plattform hjelper det bedriftene med å bli mer effektive i sine økonomiske planleggingsprosesser. En rik standardfunksjonalitet i et slikt system gjør det enkelt å lage, vedlikeholde og oppdatere langsiktige planer (f.eks. over flere år), samt administrere effektive løsninger enkelt.
En brukervennlig innebygd arbeidsflyt for å støtte fleksibiliteten, vil holde implementeringskostnadene til et minimum.
Et robust verktøy med fleksibiliteten bygget på en low-code plattform holder implementeringskostnaden nede. Den vil også løse et bredt spekter av forretningsutfordringer og prosesser på tvers av en organisasjon og flere bransjer.
Tekniske plattformer, som f.eks. Low-code-plattformen Profitbase InVision for applikasjonsutvikling, hjelper bedrifter med å opprette og kjøre ulike forretningsapplikasjoner og prosesser på en veldig effektiv og tidsbesparende måte.
Fleksibilitet gir omsider større kontroll over planleggingsprosessene.
Simulering
Kundene våre i energisektoren har økonomiske planleggingsprosesser som krever fleksibilitet og scenarioplanlegging gjennom metoder som simulering. For energiproduserende selskaper kan dette være muligheten til å simulere prispunkter, fremtidig etterspørsel, produksjonsvolum osv. For varmeselskap kan det være input-ingredienser de legger kostnader på – for eksempel materialer til oppvarming. For langsiktig kapitalinvestering kan man simulere den fremtidige renten som en variabel.
Det er derfor viktig å kunne simulere volum- og kraftprisene på det som produseres. Simuleringer som tar hensyn til valutakurser, gir større nøyaktighet for planleggingen fremover. Det kreves at man bruker låneporteføljen og bruker swaps eksempelvis for å minimere valutarisiko.
Alt i alt så er simulering en god langsiktig planleggingsmetode som lar deg forvandle risiko til muligheter.

Norges energisektor trenger god oversikt over hvor den samlede virksomheten er på vei, og hvor det er rom for investering. Foto: Pixabay.com
Konklusjon
Samlet sett krever bedriftene innen Norges energisektor en sterk, allsidig og fleksibel planleggingsløsning for å vokse og være bærekraftige – både for morselskapene og de individuelle virksomhetene. Det er viktig å balansere selskapenes behov i forhold til finanstall, samtidig som enkeltselskapenes planleggingsbehov støttes.
Sammen med vår partner PBC hjelper vi kunder fra energisektoren ved å gi dem de riktige verktøyene for å bygge og endre på planene. De skreddersydde løsningene våre er utformet for alle unike behov, samt for forbedret kostnads- og driftseffektivitet.
Vi ønsker at kundene våre skal få driverne sine representert positivt – styremedlemmer trenger god oversikt over hvor den samlede virksomheten er på vei, og hvor det er rom for investering. Individuelle virksomheter driver på denne måten, men kommuner har også forventninger til totalinntekter og hva de skal sette av til nye investeringer. Vi tar sikte på å hjelpe energisektoren med å treffe bedre beslutninger raskere, og å tilpasse både nåværende og langsiktige mål etter forretningsmessige, kommunale og individuelle behov og verdier.